Antiepileptics
GENERIC NAME(S): Phenytoin
اروهای ضد صرع
نام شیمیایی: فنی تویین - فنی توئین - فنیتوئین
فنیتوئین در کنترل تمام انواع صرع به غیر از حملات صرع کوچک، درد عصب سه قلو، حمله مداوم صرعی، آریتمی قلبی و نیز برای تسریع در التیام زخمها(بصورت موضعی) بهکار میرود.
این دارو در غلظت های درمانی با انسداد کانالهای سدیم و مهار ایجاد پتانسیلهای عمل تکراری اثر ضد تشنج خود اعمال میکند. فنیتوئین همچنین آزادشدن سروتونین و نوراپینفرین را مهار کرده و بر غلظت سایر واسطههای عصبی تأثیر میگذارد.
جذب خوراکی اشکال مختلف فنیتوئین آهسته و متغییر است. جذب فنیتوئین در تزریق داخل عضلانی غیرقابل پیش بیتی است. پیوند دارو به پروتئین بسیار زیاد است. این دارو در کبد متابولیزه شده و از طرق ادرار دفع میشود. متابولیسم این دارو وابسته به مقدار داروی مصرفی بوده و اشباع پذیر است. نیمه عمر این دارو به طور متوسط 24 ساعت است.
تهوع ، استفراغ ، اغتشاش شعور، سرگیجه، سردرد، رعشه، عصبانیت، بیخوابی، ندرتاً دیسکینزی، نوروپاتی محیطی، عدم تعادل، اختلال در تکلم، حرکات مداوم و غیر ارادی چشم به عقب و جلو، تاری دید، بثورات جلدی، بزرگ شدن ترکیب صورت، پرمویی، آکنه، تب و هپاتیت، آریتم مولتیفرم، نکروز پوست، لنفادنوپاتی و هیپرتروفی لثهها از عوارض جانبی دارو هستند.
- در صورت مقدار مصرف زیاد دارو ، ممکن است متابولیسم کبدی اشباع شود و غلظت پلاسمایی دارو از محدوده درمانی بیشتر و سمیت بروز کند.
2. این دارو در موارد زیر باید با احتیاط فراوان مصرف شود: عیبکارکبد، پورفیری، عیبکار کلیه و حساسیت به دارو.
3. این دارو ممکن است غلظ پلاسمایی کلسیم را کاهش داده و درنتیجه راشیتیسم و استئومالاسی بروز کند.
4. تزریق وریدی فنیتوئین با سرعت بیش از 50 میلیگرم در دقیقه ممکن است منجر به کلاپس قلبی- عروقی همراه با آریتمی، کمی فشار خون،تضعف CNSو تغییراتی در عملکرد تنفسی( از جمله توقف تنفسی) گردد.
5. انجام آزمون شمارش تام سلولهای خون، اندازهگیری عملکرد کبد، تعیین فشارخون، بررسی عملکرد سیستم قلبیعروقی و تنفسی، بررسی وضعیت دندانها، الکتروآنسفالوگرام و تعیین غلظت دارو در سرم در طول درمان با این دارو ضروری است.
این دارو غلظ پلاسمایی کلونازپام، کاربامازپین و والپروات را کاهش و غلظت پلاسمایی فنوباربیتال را افزایش میدهد. گاهی اوقات نیز غلظت پلاسمایی اتوسوکسیمید و پریمیدون را کم میکند. اسید استیل سالسیلیک، داروهای ضد باکتریایی شامل کلرامفنیکل سیکلوسرین، ایزونیازید، کوتریموکسازول و مترونیدازول و نیزفلوکستین، دیلتیازم، نیفیدیپین و سایمتیدین غلظت پلاسمایی فنیتوئین را زیاد میکنند. این دارو متابولیسم وارفارین را کاهش میدهد. داروهای ضد افسردگی و ضد جنون با کاهش آستانه تشنج، با اثر ضد تشنجی این دارو مقابله میکنند. فنیتوئین غلظت پلاسمایی داروهای ضد افسردگی سهحلقهای را کاهش میدهد. متابولیسم سیکلوسپورین توسط فنیتوئین تسریع شده و در نتیجه غلظت پلاسمایی آن کاهش مییابد. فنیتوئین متابولیسم داروهای ضد بارداری خوراکی را افزایش و در نتیجه اثر آنها را کاهش میدهد. متابولیسم فنیتوئین در صورت همزمان با فلوکونازول، ایتراکونازول ، کتوکونازول و میکونازول کاهش مییابدو در نتیجه غلظت پلاسمایی آن افزایش مییابد.