Antidepressants
GENERIC NAME(S): Nortriptyline Hydrochloride
اروهای ضد افسردگی
نام شیمیایی: نورتریپتیلن هیدروکلراید
نورتریپتیلین برای درمان بیماری افسردگی و نیز شب ادراری در کودکان تجویز میشود.
از طریق مهار برداشت مجدد نوراپینفرین و سروتونین توسط پایانه سلول عصبی پیشسیناپسی، غلظت سیناپسی آنها را در سیستم عصبی مرکزی افزایش میدهد.
این دارو پس از تجویز خوراکی به سرعت و بطور کامل جذب میشود. دارای متابولیسم گذر اول کبدی است. راه دفع دارو کلیوی است. زمان شروع اثر دارو به عنوان ضد افسردگی 3-2هفته پس از مصرف و نیمه عمر آن 44-18 ساعت میباشد. پیوند این دارو به پروتئین پلاسما زیاد میباشد
خشکی دهان، خواب آلودگی، تاری دید، یبوست، تهوع. اشکال در ادراریکردن، عوارض قلبی- عروقی، تداخل در فعالیت جنسی، تغییرات قند و خون، افزایشاشتها وزون از عوارض جانبی دارو هستند.
در موارد زیر مصرف این دارو باید با احتیاط فراوان مصرف شود:
الکلسیمحاد، آسم، اختلالات دوقطبی،اختلالات خونی و گوارشی،گلوکوم با زاویه باریک، افزایش فشار داخل کره چشم، پرکاری تیروئید، هیپرتروفی پروستات، عیبکار کلیه، اسکیزوفرنی، حملات تشنجی، حساسیت به داروهای ضدافسردگی سه حلقهای و احتباس ادرار.
مصرف همزمان با داروهای ضد آریتمی بطنی را افزایش میدهد. مصرف همزمان این دارو با مهار آنزیم MAO باعث تحریک CNSو بالا رفتن فشار خون میشود. این دارو از طریق کاهش آستانه تشنج با اثر داروهای ضد صرعمقابله میکند. بعضی از داروهای ضد صرع با کاهش غلظت پلاسمایی نورتریپتیلین ، اثر ضد افسردگی آن را کاهش میدهند. این دارو اثر پائینآورنده فشار خون کلونیدین و گوانتیدین را کاهش میدهد و در صورت قطع ناگهانی این دو دارو، خطر افزایش فشار خون زیاد میشود. مصرف همزمان این دارو با فنوتیازینها موجب افزایش عوارض جانبی آنتیموسکاریتی میشود. مصرف همزمان این دارو با با دراوهای مقلد سمپاتیک ممکن است سبب تشدید عوارض قلبی – عروقی و احتمالا بروز آریتمی ، تاکی کاردی یا افزایش فشار خون شود. مصرف همزمان این دارو با داروهای ضد تیروئید ممکن است خطر بروز آگرانولوسیتوز را افزایش دهد. مصرف همزمان فرآوردههای حاوی الکل و سایر داروهای مضعف CNSبا این دارو ممکن است سبب بروز ضعف شدید CNS، ضعف تنفسی و کاهش فشار خون شود. سایتمیدین با مهار متابولیسم این دارو ، غلظت پلاسمایی آن را افزایش میدهد.