Dopaminergics
GENERIC NAME(S): Levodopa-C
وپامینرژیک ها
نام شیمیایی: لوودوپاسی - لوودوپا سی
این دارو در کنترل بیماری پارکینسون ایدیوپاتیک و postencephalitic یا پارکینسون علامتی مصرف میشود.
لوودوپا پیشساز دوپامین است و عمدتاً با تامین دوپامین کاهش یافته استریاتوم عمل میکند. کاربی دوپا مهار کننده خارج مغزی دوپادکربوکسیلاز بوده و تبدیل محیطی لوودوپا به دوپامین را مهار میکند. اما بر خلاف لوودوپا از سد خونی- مغزی عبور نمیکند . بنابراین در صورتی که همراه با لوودوپا تجویز شود، غلظت مغزی مناسبی از دوپامین فراهم میگردد و در عین حال بدلیل کاهش تشکیل دوپامین در محیط ، عوارض جانبی محیطی مثل تهوع ، استفراغ و اثرات قلبی –عروقی آن کاهش مییابد.
لوودوپا از روده کوچک سریعاً جذب میشود، اما جذب آن به سرعت تخلیه معده و phمحتویات آن بستگی دارد . غلظت پلاسمایی لوودوپا در حضور کاربی دوپا ، 7/0-5/0 ساعت پس از مصرف از راه خوراکی به حداکثر خود میرسد. کاربیدوپا از راه خوراکی جذب ضعیفی دارد. نیمه عمر لوودوپا 5/1-75/0 ساعت است که در حضور کاربیدوپا تا حدود 5/1 ساعت افزایش مییابد. 95% لوودوپا از راه خوراکی در معده و کبد متابولیزه میشود. نیمه عمر کاربیدوپا 2-1 ساعت میباشد. این ترکیب از راه ادرار دفع میشود.
بیاشتهایی، تهوع استفراغ، بی خوابی، سراسیمگی، کاهش فشارخون وضعیتی، گیجی، تپش قلب، آریتمی، قرمز رنگ شدن ادرار و سایر میعات بدن، حرکات غیر ارادی و غیر طبیعی، هیپومانیا و سایکوز که ممکن است باعث محدود شن مقدار مصرف شوند، افسردگی، خوابآلودگی، سردرد برافروختگی ، تعریق ، خونریزی دستگاه گوارش ونروپاتی محیطی از عواض جانبی دارو هستند.
1. این دارو نباید رد پارکینسون ناشی از مصرف داروها استفاده شود.
2. در صورت وجود بیماریهای ریوی، اولسرپپتیک، بیماری قلبیـعروقی ، گلوکوم با زاویه بسته، ملانومای پوست یا بیماری روانی باید با احتیاط فراوان تجویز شود.
3. این دارو در بیماران سالخورده و بیمارانی که به مدت طولانی سابقه بیماری پارکینسون دارند، ارزش اندکی دارد. چون این افراد نمیتوانند مقادیر زیاد دارو را که بر بیماری آنها غلبه کند، تحمل کنند. همچنین در پارکینسون ناشی از بیماریهای دژنراتیو مغزی نیز معمولاً به این دارو پاسخ ایجاد نمیشود.
مصرف توام این دارو با هوشبرهای استنشاقی مانند هالوتان با خطر آریتمی همراه است. مصرف توام این دارو با داروهای ضد افسردگی مهار کننده آنزیم مونوآمینواکسیداز ، مانند فورازولیدون و پروکاربازین، منجر به افزایش شدید فشار خون میگردد. مصرف همزمان هالوپریدول، فنوتیازینها و تیوگزانتینها با لوودوپا ممکن است سبب آنتاگونیزه شدن اثرات لوودوپا شود.