Insulin (انسولین) | اطلاعات دارویی

Antidiabetics

Insulin

COMMON BRANDS NAME(S):

GENERIC NAME(S): Insulin

اروهای ضد دیابت

انسولین

نام‌های تجاری:

نام شیمیایی:‌ انسولین - اینسولین

توجه: تجویز و مقدار مصرف دارو به عهده پزشک می‌باشد

اطلاعات و مصرف دارو


انسولین در درمان دیابت ملیتوس، درمان کتواسیدوز دیابتیک و تشخیص کمبود هورمون رشد به کار می رود.


انسولین ذخیره و متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین و چربی ها را کنترل می کند. انتقال فعال گلوکز را از غشاء سلولی بافت چربی و عضله افزایش می دهد و موجب تبدیل گلوکز و اسید چرب آزاد داخل سلولی به شکل ذخایر گلیکوژن و تری گلیسیرید می شود و همچنین تبدیل گلوکز کبدی به گلیکوژن را افزایش داده و خروج گلوکز از کبد را مهار می کند. تزریق داخل وریدی انسولین با کاهش قند خون، ترشح هورمون رشد را تحریک می کند.


در تزریق زیرجلدی شروع اثر انسولین رگولار 60-30 دقیقه پس از تزریق و طول اثر آن 8 ساعت می باشد و پس از 4-2 ساعت به حداکثر اثر خود می رسد. شروع اثر انسولین ایزوفان بای فازیک پس از 30 دقیقه، طول اثر آن 24 ساعت و حداکثر اثر آن پس از 8-4 ساعت دیده می شود. شروع اثر انسولینNPH انسانی( ایزوفان) پس از 4-3 ساعت، طول اثر آن 24-18 ساعت و حداکثر اثر آن پس از 12- 6 ساعت می باشد. انسولین در بیشتر بافت های بدن توزیع می شود، متابولیسم آن کبدی و کلیوی است. نیمه عمر دارو 6-5 دقیقه و 80-30% دفع آن کلیوی می باشد.

عوارض جانبی احتمالی


واکنشهای موضعی و دیستروفی بافت چربی در محل تزریق، کاهش قند خون با مصرف مقادیر زیاد و نیز افزایش وزن دیده شده است. پروتامین موجود در فرآورده های انسولین ممکن است واکنش های آلرژیک ایجاد کند.

هشدارها و تذکرات


1. در بیماری های کلیوی با توجه به تغییرات کلیرانس انسولین، در بیماری های کبدی با توجه به تغییرات متابولیسم انسولین و تغییرات غلظت قند خون، تنظیم میزان مصرف لازم می باشد.
2. در شرایط ایجاد کننده افزایش قند خون مانند تغییرات هورمونی در زنان، تب، پرکاری غده فوق کلیوی، عفونت و استرس های روانی ممکن است نیاز به انسولین افزایش یابد.
3. پرکاری تیروئید، فعالیت بدن و کلیرانس انسولین را زیاد کرده و کنترل قند خون را مشکل می کند.
4. جراحی با تروما ممکن است قند خون را افزایش و یا کاهش داده و تنظیم مقدار مصرف انسولین لازم باشد.

تداخلات


بلوک کننده های بتاآدرنژیک ممکن است سبب بالا رفتن قند خون یا کاهش قند خون شود. بلوک کننده های اختصاصی بتایک کمتر عوارض فوق را ایجاد می کنند ولی می توانند علائم کاهش قند خون را مخفی کنند. کورتیکواستروئیدها اثرات انسولین را خنثی می کنند. بنابراین تنظیم مقدار مصرف دارو لازم می باشد.

Designed by: Jahan Rayanhe | Thanks to FAEL